Wat is Persoonlijke Coaching Pijn Onderrug?

Pijn in de onderrug is een veel voorkomend probleem bij zowel ouderen als jongeren. Er kunnen vele soorten pijn in de onderrug zijn, zo kan je last hebben van acute pijn steken, een zeurende pijn of een blijvende pijn.
Bij onderrug pijn zal de pijn vaak uit zichzelf uitstralen richting de benen en billen.
Natuurlijk heeft pijn in de onderrug over het algemeen bij iedereen een verschillende oorzaak, er valt dan ook niet direct één oorzaak aan te wijzen omdat elk mens een andere leefomgeving en een ander leefpatroon heeft. De meest voorkomende oorzaken van pijn in de onderrug zijn vaak van een val of door het zitten in een verkeerde houding. De rug is één van de onderdelen van het lichaam waarbij onze hersenen vaak een te groot pijnsignaal afgeeft en deze staat vaak niet in verhouding met de daadwerkelijke schade die de (onder)rug op dat moment heeft opgelopen. Een goed voorbeeld hiervan zijn spasmen van de rugspieren. De pijnen die dit soms veroorzaken maken het voor de desbetreffende persoon volledig onmogelijk om te lopen of te zitten.

Heeft u ’s ochtends moeite met opstaan? Of heeft u bij sport of beweging last van vermoeide of zelfs een rusteloos gevoel in uw benen?

De bovengenoemde symptomen herkent u waarschijnlijk wel. Vaak bent u onder behandeling bij een fysiotherapeut, chiropractor of gaat u regelmatig naar een masseur om de pijn te verlichten.

Als massage therapeut heb ik zelf regelmatig last van mijn onderrug gehad. Vorig jaar heb ik zelf ischias gekregen (zenuwpijn in de rug) en met pijnstillers, zelf- oefening en behandeling ben ik na een half jaar opgeknapt. De pijn in mijn onderrug komt nog wel eens terug en ben dan ook onder behandeling bij de fysiotherapeut. Als massage therapeut geef ik regelmatig advies aan mijn cliënten over hoe ze zelf zich kunnen behandelen omtrent hun (rug)klachten. Naast mijn ervaring als massage therapeut heb ik ook meer dan 10 jaar ervaring als sport instructrice. Ik pas dan ook bepaalde sportoefeningen toe op mezelf en leer klanten deze ook op zichzelf uit te oefenen. Ik gebruik dan oefeningen uit Perfect Pilates waarmee je zelf heel veel kan doen om pijn te bestrijden.Om te voorkomen dat ik regelmatig onderrug pijn krijg heb ik een behandelschema ontwikkeld en op mezelf toegepast. Dit schema bestaat onder andere uit Perfect Pilates oefeningen voor de onderrug en zelf behandeling met triggerpoints. Dankzij deze eenvoudige oefeningen is de pijn voor mijn onderrug na het laatste ½ jaar veel minder geworden.

 


Voor wie is deze oefening geschikt:
Eigenlijk voor iedereen die regelmatig pijn heeft aan de onderrug.
 
Oefening bestaat uit:
- perfect pilates en
- zelfbehandeling met triggerpoints.
 
Training/coaching onder begeleiding door mijzelf: 1keer heb je een ½ tot ¾ uur nodig om de oefeningen te leren om zo daarna deze zelf te kunnen doen.
Wat is Perfect Pilates:
De oefeningen die Joseph Pilates ruim honderd jaar geleden bedacht, blijken ook nu nog veel mensen te helpen. Inmiddels zijn er verschillende stromingen en de ene belooft je nog meer dan de andere. Senioren vragen regelmatig of Pilates-oefeningen ook voor hen geschikt zijn.

Het voordeel van Perfect Pilates is dat de oefeningen makkelijk zijn op te bouwen. Daarom kan jong en oud het doen.

Daarnaast train je de spieren zoals je ze in het dagelijks leven gebruikt. Het gevolg is dat je gewrichten soepeler worden en blijven, je gevoel voor evenwicht beter wordt en je makkelijker de gewone dingen kunt blijven doen zoals je aan en uitkleden, het huishouden, traplopen, opstaan uit een stoel, etc. Om de rugspieren te trainen, is het van belang om de rug juist actief hol te trekken en je navel naar je toe intrekken.

Training bij senioren moet gericht zijn op verbetering van het houdings- en bewegingsgevoel in de gewrichten en het leren strekken van de rug. Ouderen met osteoporose zullen daardoor minder pijn hebben.
 
Voorbeeld oefening Perfect Pilates:
Hol-bol. Start in zithouding met beide voeten aan de grond. Maak je rug hol (voel dat nu lang wordt en dat de rugspieren aanspannen). Maak je rug bol (voel dat je in elkaar zakt en dat je rugspieren ontspannen). Maak nu je rug hol, blaas uit, trek je buik in en je bekken- bodem in (alsof je je plas ophoudt). Ontspan alle spieren en adem in. Herhaal de oefening 10 keer.

Wat zijn triggerpoints (meer info zie onderT riggerpointtherapie): Triggerpoints zijn spierknopen die pijn afleiden naar een ander plek op het lichaam. Bijzonder effectief en simpel zelf te leren. Zelf behandeling maakt daarom dele uit van de therapie. De methode is eenvoudig, thuis of op kantoor toe te passen en kost hooguit enkele minuten per keer. Zo neem u uw gezondheid mede u eigen hand en komt u ‘van klacht tot kracht!’ Afgeleide pijn in de onderrug:De reden dat er zoveel verschillende meningen zijn over rugpijn, is dat het grotendeels door afgeleide pijn wordt veroorzaakt. Dat wil zeggen: de pijn die je voelt is van de plaats van zijn oorzaak afgeleid naar een andere plek.
Pijn in de onderrug kan zijn afgeleid van triggerpoints in vreemde plaatsen, zoals de gluteus medius en gluteus maximus in je billen, de rectus abdominis in je buik, en zelfs van spierknopen in je kuiten.
Voorbeeld zelfbehandeling met Triggerpoints pijn onderrug: Doe een balletje (geschikt voor triggerpoints) in een lange sok en plaats deze op de triggerpoint. Om druk te kunnen uit te oefenen, druk je dan 6x (pijnschaal van 6 tussen 1 t/m 10 )met je lichaam deze bal tegen de muur (in dit geval drukken op de bil en kuit).

Spreekt dit u aan, neem dan contact met me op voor een persoonlijke advies en coaching.