Wat is Sportmassage?


                                                                                      

 



In de jaren '20 werd de opleiding tot sportmasseur georganiseerd door het Nederlands Genootschap voor Heilgymnastiek en Massage. Het duurde tot 1954 met de oprichting van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage dat er een specifieke organisatie voor sportmasseurs ontstond. Het NGS is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).



De sportmasseur:
Een goede masseur beschikt over ‘Fingerspitzengefühl', dat zelfs zo ontwikkeld kan zijn dat hij in staat is om aan de hand van de toestand van het spierweefsel de vorm van de sportman op dat moment vast te stellen. Zo is het ook mogelijk dat een masseur aan de tonus van het spierweefsel, in combinatie met andere symptomen, een overtrainingstoestand op het spoor komt. Mede door massage kan een toestand van overtraining verholpen worden.
 
 
Voor wie:
Voor iedereen, of je nou een actieve sportman of sportvrouw bent, kan het een hele verlichting zijn om een goede massage te krijgen.
Het doel van sportmassage is het verbeteren van de doorbloeding in de spieren. De verschillende spiergroepen worden op diverse manieren gemasseerd. Hierdoor worden de afvalstoffen verwijderd en de doorbloeding gestimuleerd. Spieren worden op deze manier weer beter van voedingstoffen en zuurstof voorzien. Dit komt ten goede aan de prestatie.
Intensief sporten kan op korte of lange termijn zelfs zorgen voor klachten of ongemakken.
Na een sportwedstrijd is een goede massage belangrijk, de spieren zijn actief geweest en dienen weer op rust te komen. Sportmassage kan ook preventief werken. Je voelt je weer meer ontspannen.

Ook een verkeerde (werk)houding kan tot klachten lijden. Denk eens aan pijn of een stijf gevoel in je spieren. Het is daarom verstandig om eens een sportmasseur te raadplegen.
 
Voor wie is het niet geschikt:
Sportmassage is bedoeld voor 'fysiek gezonde mensen'. Dat wil zeggen dat er alleen gemasseerd wordt op gezond weefsel, vrij van pathologie (ziekten, aandoeningen).
 
Er mag niet gemasseerd worden bij:
* koorts, griep
* ontstekingen
* algemene infectieziekten
* extreme vermoeidheid of uitputting
* slechte algemene gezondheid
* huidaandoeningen
* pathologieën (ziektebeelden)
* vaataandoeningen (trombose e.d.)
* steenpuisten (in overleg)
* zwangerschap met risco factoren.
 
Eventuele aandoeningen graag van te voren melden.
Neem bij twijfel eerst contact op met de huisarts!